14 Ekim 2014 Salı

EV YAPIMI LAVAŞ


Evde lavaş yapmak sandığınız kadar zor bişey değil. Heleki hazır lavaşların içindeki katkı maddelerini düşündükçe dahada kolay geliyor inanın. İçinde ne olduğunu bilmediğiniz şeyleri ne kendiniz yiyin nede başkalarına yedirin. Hem sağlık açısından hemde dinimiz açısından doğru olan elimizden geldiğince doğal sağlıklı yiyecekler tüketmek.
Sizin için aşamalarını adım adım fotoğrafladım. Mayalı hamur yapmaktan korkanlar benim verdiğim püf noktalarıyla rahatlıkla yapabilir. Mayalı hamurun içindeki malzemeler değişsede genelde aşamalar değişmez. Benimde ilk başlarda başarısız denemelerim oldu ama ancak yanlış yaparak doğruyu öğrenebiliriz bu yüzden denemekten korkmayalım.
Yaptığınız lavaşlar fazla gelirse kahvaltıda tost yapabilir veya buzluğa kaldırıp daha sonra ısıtarak kullanabilirsiniz. 

Lavaş Ekmeği(Yaklaşık 17-18 adet)

Kullandığınız una bağlı olarak ölçüler değiştiği için tam ölçü veremiyorum.
  • 5-6 su bardağı un
  • 2-3 su bardağı ılık su
  • 1 paket yaş maya,
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı şeker

Hazırlanışı:

Öncelikle mayayı bir kaseye alıp üstüne 1 tatlı kaşığı kadar şeker koyalım. Üstünü geçecek kadar ılık su ekleyelim. Bu şekilde yaklaşık 10 dk bekletin.


Unu genişçe bir kaba alın tuz ekleyip karıştırın. Ortasına mayayı dökün yavaş yavaş ılık su ekleyerek ele yapışmayan ama yumuşak bir hamur elde edene kadar iyice yoğurun.Hamurunuz sulu olduysa yavaş yavaş un ekleyerek toparlayabilirsiniz. Bunu ilk seferde ayarlayamayabilirsiniz ama zamanla kıvamı daha iyi anlayacaksınız. Hamuru güzelce sarıp sıcak bir ortamda yaklaşık bir saat boyunca hamur iki katı olana kadar mayalandırıyoruz.


Mayalanan hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparıp beze yapıyoruz. Her bezeyi unlayarak bıçak sırtı kalınlığında açıyoruz. Sac üstünde veya yağsız teflon tavada arkalı önlü pişiriyoruz. Teflon tavayı ısıtın açtığınız hamuru içine yayın kapağını kapatın kabardıktan sonra altını kontrol edip çevirin. Bu aşamada dikkat edin çünkü ince olduğu için çok çabuk pişiyorlar kontrol etmezseniz yanabilir. 


Pişen lavaşları kurumaması için hemen havlu içerisine alıp ağzını kapatın.


MAYALI HAMUR YAPARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER:

  • Mayaya koyduğunuz şeker mayanın daha iyi kabarmasını sağlar.
  • Hamuru yaparken kullandığınız sıvı malzemeler ne soğuk nede çok sıcak olmalı eli yakmayacak kadar ılık olmalıdır. Yoksa hamur kabarmayabilir.
  • Hamur çok iyi yoğrulmalı iyi yoğrulan hamur her zaman daha iyi kabarır.
  • Hamurun iyi kabarması için sıcak tutmalısınız eğer eviniz çok soğuksa fırını biraz ısıtıp kapattıktan sonra hamuru ağzı kapalı bir şekilde fırına koyabilirsiniz çok güzel kabardığını göreceksiniz. 
Sevgiler...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder