18 Temmuz 2015 Cumartesi

KADAYIFLI CEVİZLİ SARMA (HAZIR BAKLAVA YUFKASINDAN)


Aslında baklava yapmak yufka açmayı bildikten sonra çokta zor değil bana göre. Ama çalışınca vakit azlığından bu bayram yapamadım. Bende hazır baklava almaktansa hazır yufkayla kendim evde hazırlamayı tercih ettim. Tabi ki asla evde açılan baklavanın yerini tutmaz ama glikozla yapılan hazır baklavalar yerine tercih edilebilir diye düşündüm. 



Baklava yufklarının paketini açtıktan sonra kullanırken pakettekilerin üstüne nemli bir elbezi örterseniz kurumalarını engellemiş olursunuz. Bereketli bir tarif olduğu için 500 gr lık paket yeterli gelir diye düşündüm ve tarifi bu şekilde verdim. Ama siz dilerseniz büyük paket kullanıp malzemeleri 2 katına çıkarabilirsiniz yada yufkayı fazla alın ve kalanla bu böreklerden yapın:)

Malzemeler:


  • 500 gr hazır baklavalık yufka
  • 300 gr çiğ kadayıf
  • 2 su bardağı kadar iri çekilmiş ceviz
  • 200 gr tereyağı
  • 1 su bardağı sıvıyağ

Şerbeti için;
  • 5 su bardağı su
  • 5 su bardağı şeker
  • Çeyrek limon suyu

Hazırlanışı:

Tereyağını eritin sıvıyağı ekleyin karıştırın. Baklava yufkasından bir kat alıp tezgaha serin. Üstüne fırça yardımıyla çok ince yağ karışımından sürün. Üstüne bir kat daha yufka koyun tekrar çok az yağ sürün. Bu şekilde aralarına çok az yağ sürerek 4 kat yufkayı üst üste koyun en üstüne yine yağ sürüp her yerine elinizle didiklediğiniz kadayıftan dizin. Kadayıfın üstüne dilediğiniz kadar ceviz serpin. (Bu aşamada dilerseniz birazda tarçın serpebilirsiniz.) Üstüne fırçayla biraz daha yağ karışımından serpin. Yufkaları dar tarafından başlayarak gevşek olarak sarın. Yaklaşık 2 parmak kalınlığında dilimleyin ve iç kısımları yukarı bakacak şekilde yağlanmış tepsiye dizin. Artan tereyağınıda üstüne dökün ve önceden ısıtılmış fırında üstleri iyice kızarana kadar pişirin ve soğumaya alın.
Şerbeti için bir tencereye şeker ve suyu alın karıştırın ve ocağa alın. Kaynamaya başlayınca altını kısın ve yaklaşık 10-15 dk kaynatın. Olup olmadığını anlamak için 1 damla kadar tırnağınıza damlatın su gibi akıyorsa daha olmamış demektir biraz yavaş olarak akıyorsa şerbet tamamdır :) Ocaktan almadan önce limon suyunu ekleyin bir taşım daha kaynatıp ocaktan alın. Tatlı tamamen soğuk şerbet ılık olacak şekilde tatlıya şerbeti dökün. Soğuyunca servise hazırdır. 


Afiyet olsun..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder